blog
07.04.2021 ⦁ Výběr matrace

Jaká matrace je nejlepší pro osoby s nadváhou

Nadváha a obezita patří mezi nejčastější civilizační choroby současnosti. Lidi s vyšší tělesnou váhou obvykle trápí různé obtíže, které mohou být umocněny spaním na nevhodné matraci. Je důležité pamatovat na to, že jiné nároky na matraci má člověk vážící 70 kg a úplně jiné osoba s váhou pohybující se okolo 150 kg.

Obtíže a komplikace způsobené vyšší hmotností

Podle Státního zdravotnického ústavu trpí v České republice obezitou asi 25 % žen a 22 % mužů. Nadváha obecně je pak problémem, který řeší asi 50 % populace středního věku. Vyšší tělesnou váhu obvykle doprovázejí další komplikace, které může umocnit i spánek na nevyhovující matraci.

Jaké problémy jsou u obézních osob nejčastější?

  • Bolesti zad,
  • bolesti krční páteře,
  • potíže s dýcháním,
  • zvýšená míra pocení.

Obtíží je samozřejmě více, ale výše vyjmenované se pojí s nevhodnou matrací. Výběrem matrace s dostatečnou nosností však můžete tyto problémy velkou měrou ovlivnit. Na trhu jsou k dostání modely speciálně určené pro osoby s vyšší hmotností. Jejich nosnost se pohybuje od 150 kg až do 200 kg.


Obrázek: Kvůli pocení je důležitá dostatečná prodyšnost matrace. 

Jak vybrat matraci pro spáče s obezitou či nadváhou?

Matrace pro osoby trpící tímto onemocněním se vyrábějí z moderních materiálů, které páteř i hlavu udržují v doporučené poloze. Tím zabraňují deformaci páteře a minimalizují vznik bolesti, případně bolest zcela odstraní. Nesmíte zapomenout také na kvalitní rošt, který pomáhá rozložit tlak vyvíjený na matraci. V kombinaci s anatomicky tvarovaným polštářem navíc může dojít k odstranění nepříjemného chrápání.

Nosnost a vyšší stupeň tuhosti

Při výběru jsou nejdůležitějšími parametry nosnost a stupeň tuhosti. U každé matrace najdete informaci o její nosnosti, což znamená, pro jak „těžké“ osoby je vhodná. Obecně se doporučuje zvolit matraci s nosností, která vaši tělesnou hmotnost přesahuje nejméně o 5 kg. Pokud byste sáhli po matraci s nosností, která přesně odpovídá vaší váze nebo po výrobku, který má nosnost dokonce nižší, nebude vašemu tělu poskytovaná dostatečná opora a hlavně se matrace brzy proleží. A zřejmě nechcete každou chvíli investovat do nákupu nové, že?

Tuhost neboli tvrdost matrace se dělí celkem na 4 stupně:

  1. T1 (velmi měkké) – pro osoby do 70 kg,
  2. T2 (měkké) – pro osoby mezi 70 kg a 100 kg,
  3. T3 (tvrdé) – pro osoby do 120 kg,
  4. T4 (velmi tvrdé) – pro osoby do 150 kg.

Podle tohoto rozdělení budete vědět, že osoby s nižší hmotností mohou sáhnout po měkčích matracích, ale lidé s vyšší hmotností a nadváhou by měli volit matrace tvrdé, které páteři poskytnou dostatečnou oporu. V naší nabídce najdete i speciální matrace a rošty s označením T5, které mají nosnost až 150 kg.

Dobrá rada: Udělejte si malý test. Sedněte si na postel, a pokud se matrace zmáčkne o více jak 1/3, budete vědět, že je pro vás příliš měkká, a tedy nevyhovující.

Výrobní materiál

Tvrdé a velmi tvrdé matrace se nejčastěji vyrábějí v sendvičovém pěnovém provedení s kombinací pěn a bonellových pružin či pružinových taštiček. Součástí mohou být i přírodní materiály, které se starají o dostatečný odvod potu, jelikož zvýšené pocení může být jednou z obtíží, která se s vyšší hmotností pojí.

Obrázek: Taštičková matrace se 7 zónami tuhosti. 

Předností taštičkových pružin je dlouhá životnost a vysoká nosnost. Spát na ní mohou osoby s hmotností dosahující až 150 kg. Aby byl spánek na taštičkové matraci co nejpohodlnější, nachází se v jádru ještě další vrstvy, které brání protlačování pružin. Jestliže preferujete měkčí spaní, mělo by být taštičkové jádro kombinované s pěnovými vrstvami, pro tvrdší spaní je vhodnější například kokosová deska.

Sáhnout můžete i po pěnových matracích s vysokou hustotou. Pěnové matrace jsou obvykle tvořeny z několika typů pěn s různými vlastnostmi a výškou. U těchto matrací platí, že čím vyšší jsou, tím lepší oporu poskytnou. Samozřejmě je potřeba sledovat také jejich nosnost a prodyšnost.

Obrázek: Pěnová matrace s latexem a nosností až 190 kg. 

Počet zón

Na kvalitu odpočinku má vliv zónování matrace, přičemž zón může být hned několik. Nejvyšší počet je sedm. Zónování znamená, že každá část matrace má jinou tvrdost v závislosti na části těla. Například zóna v oblasti ramen je odlehčená, ale oblast kyčlí naopak vyztužená, měkká je obvykle část určená pro lýtka. Zónované matrace mohou být vyrobeny jak z pěn, tak z taštičkových pružin.

Obecné rady pro výběr nové matrace

Nosnost a tuhost jsou nejdůležitějšími parametry při výběru matrace pro osoby s nadváhou. Nejsou však jedinými, které je potřeba při nákupu sledovat. Mezi další patří:

  • délka a šířka – matrace by svou délkou měla vaši výšku přesahovat o 20–25 cm. Šířka by měla odpovídat šířce lůžka. Obecně mají standardní matrace na jednolůžko šířku 90 cm.
  • Výška matrace – optimálně by se měla pohybovat mezi 17–22 cm, ale sáhnout můžete i po vyšší. Čím vyšší matrace, tím lépe se z ní vstává nebo na ni uléhá.
  • Tvrdost a nosnost – vybírejte podle své hmotnosti a spánkové polohy.
  • Materiál – pro osoby s vyšší hmotností jsou ideální taštičkové pružiny či pěny s vysokou hustotou.

Dostatečná nosnost a tuhost matrace se na kvalitě spánku spáčů s vyšší hmotností odrazí nejvíce. Pomohou od bolesti a po probuzení se budete cítit jako znovuzrození.

Publikováno 07.04.2021
I ty se chces pořádně vyspat? Podívej se na naše matrace