blog
24.08.2022

Máte nespoutanou duši? V tom případě si ložnici zařiďte v boho stylu

Už jste slyšeli pojem boho design? Název je odvozen od termínu boho. Pochází z Francie a jeho kořeny sahají až do 19. století. Ať už se interiéry označují jako boho, bohemia nebo bohémské, vždy jde o jeden a ten samý styl. Jeho klíčovými prvky jsou nespoutanost, neotřelost a divokost. Je plný textur, barev a dekorací. Pokud patříte ke kreativním lidem s nespoutanou duší, stane se pro vás ložnice v boho stylu tou pravou.

Jak charakterizovat boho styl?

Boho je v podstatě moderní verze hippie stylu. Slovo „boho“ je odvozeno od francouzského slova „bohème“, kterým se označovala neorganizovaná skupina umělců bojujících proti buržoaznímu nastavení světa.

Právě proto je pro boho interiér typická:

  • volnost,
  • neorganizovanost,
  • uvolněnost,
  • umělecké pojetí.

Vzhledem k tomu, že zde pravidla rozhodně nemají své místo, je tu prostor pro nahodilost a nesourodost. Klidně se pusťte do kombinace zdánlivě nekombinovatelného. Oblíbené jsou různé etnické prvky, třeba indické, marocké nebo indiánské. Prostor má vyjadřovat stav vaší duše.


Obrázek: Boho-chic je jedním z pěti nejoblíbenějších stylů pro ložnice. 

Hippy-boho, nebo boho-chic?

Existují dva bohémské styly, které se od sebe výrazně liší. Proto je potřeba si ujasnit, ke kterému inklinujete více.

  1. Hippy-boho – v tomto pojetí pravidla neexistují. Klidně se pusťte do kontrastních kombinací. Stěny vymalujte třeba modře a postel zakryjte červeným povlečením. Míchejte všechny barvy a vyjádřete svoji osobnost pomocí designu.
  2. Boho-chic – při ladění barev vychází spíše ze světlých tónů a jemnosti. Je ideální zejména do ložnice, která má být místností odpočinku a harmonie.

Zařiďte si ložnici v boho-chic stylu

Ložnice v boho-chic stylu je umírněná, ale zároveň dává prostor vaší kreativitě. Přednost mají tóny hnědé, béžové a krémové barvy. Ty se budou skvěle kombinovat s výraznějšími barvami, jako je bordó, hořčicová, smaragdově zelená nebo modrá. Boho je jedním z pěti nejoblíbenějších stylů pro ložnice.


Obrázek: Vsaďte na přírodní tóny barev a materiály. 

Hlavní atributy:

  • Přírodní materiály – do boho ložnice se skvěle hodí dřevo, ratan, len, juta, vlna a všechno, co je z těchto materiálů vyrobeno.
  • Suvenýry z cest – vystavte si suvenýry, které jste si přivezli z dovolené. Vsaďte na sošky, vázy, ale také obrazy nebo kameny.
  • Vintage – nebojte se kombinovat starý a nový nábytek. Podívejte se v bazarech po nábytku a doplňcích z minulého století.
  • Umění – jako dekorace zvolte obrazy, hudební nástroje, knihy nebo vinylové desky.
  • Ručně vyrobené dekorace – boho interiér si skvěle porozumí s macrame doplňky nebo indiánskými lapači snů, které si snadno vyrobíte doma.
  • Pokojové rostliny – vnesou do ložnice kus přírody a prvek života. Klidně použijte exotické rostliny, jako jsou pomerančovníky a citronovníky.

Nábytek do bohémské ložnice

Do ložnice zařízené v boho stylu vyberte postel ze dřeva či ratanu. Chybu neuděláte ani s paletovou postelí. Boho postele jsou obvykle blízko u země, případně stojí na kónických nožkách. 

V Materasso si můžete nechat postel vyrobit na míru. Volba nožiček, korpusu i čela je zcela ve vaší režii. Na vašem vkusu je i výběr barvy a materiálu čalounění, které budou dokonale odpovídat vašim představám.


Obrázek: Postel Bella na nízkých nožkách. 

Jestliže máte ložnici s vysokými stropy, můžete postel doplnit o baldachýn s hedvábně jemným přehozem. Vzhledem k tomu, že se boho inspiruje v přírodě, mělo by být i povlečení ušito z přírodních materiálů. Zvolte čistou bavlnu nebo bavlněný satén. Výhodou bavlněného saténu je, že se nemačká. Bavlna dokáže v létě skvěle odvádět pot a v zimě zahřeje.

Z každé strany postele by měly být noční stolky. Nemusíte však vybírat stejné. Rozšafnost bohémského stylu umožňuje kombinaci dvou zcela odlišných kousků. Zajděte třeba do vetešnictví nebo na bleší trh. Vůbec nevadí sem tam nějaký šrám. Nábytek jednoduše natřete nebo jej necháte tak.

Dekorace v boho stylu

Boho doplňků do bytu je celá řada. V ložnici je pro ně prostor zejména na posteli, ale nejen tam. Postel doplňte spoustou dekoračních polštářků, které mohou mít bavlněný nebo pletený povlak. Dokonale budou vypadat povlaky se střapci, flitry nebo ozdobnými kamínky. Chybu neuděláte ani s krajkou.

Přes postel přehoďte přehoz. Sáhnout můžete po háčkovaném nebo pleteném. I ten může být zdobený střapci nebo ornamenty. Nezapomeňte vrstvit. Přehozů dejte na postel klidně více. Jen si pohlídejte, ať mají rozdílné rozměry a vrstvení dobře vynikne. Postel zastýlejte jen ledabyle, protože to odpovídá bohémskému životu.

Obrázek: Indiánský lapač snů nesmí v boho ložnici chybět. 

Na stěny pověste velké indiánské lapače snů. Květináče s květinami zavěste do drhaných macrame závěsů. Na zdi může viset i kobereček. Na police a komody položte vázy se sušenými květinami. Nejlépe budou vypadat vázy z keramiky. Rozhodnout se můžete i pro zlaté či bronzové doplňky, které dodají boho ložnic šmrnc.

Ikonickým bohémským doplňkem je jednoznačně koberec. Skvěle se bude vyjímat zejména na dřevěné podlaze. Nejoblíbenější jsou ručně tkané turecké koberce, tzv. kelimy, které jsou nejčastěji laděny do tmavočervené nebo vínové barvy. Chybu neuděláte ani s pestrobarevnými koberci. Na podlahu můžete položit také vlněný bílý koberec s geometrickými tvary. I u koberců můžete zvolit princip vrstvení a pokládat jednotlivé koberce přes sebe. Jestliže nejste jejich příznivcem, nahraďte je umělou kožešinou.

Skutečnou třešničkou na dortu je zdobení trofejemi. Nejčastěji se jedná o paroží nebo zvířecí lebku. Pokud je pro vás toto příliš morbidní, zvolte plakát s touto tematikou.

Osvětlení

Výraznou roli v boho ložnici hraje osvětlení. Pokud vám to místnost dovoluje, sáhněte po závěsných lustrech. V případě nízkých stropů zvolte lustry přisazené, které nezasahují do prostoru tak výrazně jako závěsné. Ideální budou lustry s kovovým metalickým stínítkem, ale také lustry s látkovým nebo lýkem vyplétaným stínítkem. Vsadit můžete i na ornamenty a zdobení korálky.

Klidné atmosféry dosáhnete náladovým a doplňkovým osvětlením v podobě nejrůznějších lampiček z přírodních materiálů. Chybět by neměly ani svícny s čajovými, ale také klasickými dlouhými svíčkami.

Dejte svojí ložnici duši a zařiďte si ji v bohémském stylu. Garantujeme, že se do takové ložnice zkrátka budete těšit.

Publikováno 24.08.2022
I ty se chces pořádně vyspat? Podívej se na naše matrace