Co dělat, když nemůžete usnout? Účinné tipy a doporučení odborníků

  • 7 minut čtení
Co dělat, když nemůžete usnout? Účinné tipy a doporučení odborníků
15 Kvě

Věděli jste, že v současné době řeší problémy se spánkem zhruba 40 % Čechů? Poruchy spánku se mohou projevovat různě, nejčastěji se jedná o obtížné noční usínání, časné ranní probouzení nebo opakované buzení během noci. Potýkáte se i vy s nespavostí? Připravili jsme si pro vás výčet tipů a rad, jak usnout, z nichž mnohé jsou potvrzeny vědeckými studiemi.

Proč nemůžete usnout a spát?

Nespavost neboli insomnie je vůbec nejčastější spánkovou poruchou a možných příčin je celá řada. Faktory, které vedou k nespavosti, můžeme rozdělit na vnější a vnitřní.

K vnějším faktorům patří vlivy prostředí (příliš velké horko nebo zima, nevhodná matrace apod.), nepřiměřená spánková hygiena, konzumace stimulujících nápojů nebo zvýšená sportovní aktivita. Mezi vnitřní faktory patří fyzické a psychické potíže, podle odborníků je ostatně naprostá většina spánkových poruch psychického charakteru.

A jaké důsledky může nespavost mít?

Kvalita spánku má zcela zásadní vliv na kvalitu našeho každodenního života. I vy nám jistě dáte za pravdu, že se po noci spojené s neustálým buzením a převalováním cítíte po celý den bez energie. Chronická nespavost může kromě pocitu únavy a sníženého výkonu přes den zvýšit riziko rozvoje celé řady onemocnění, ke kterým se řadí například deprese a úzkost nebo kardiovaskulární nemoci.

Čemu se před spaním vyhnout?

Nejdříve se pojďme společně podívat na to, čemu byste se měli před spaním vyhnout, aby bylo vaše tělo na spánek dokonale připravené a vy jste snadno usnuli bez nutnosti počítání oveček.

Nedívejte se před spaním do obrazovek

Asi už jste někdy slyšeli, že byste měli před spaním odložit elektroniku stranou. Proč? Pokud se díváte na televizi, do tabletu nebo telefonu, vystavujete se modrému světlu, které potlačuje produkci melatoninu – tedy hormonu spánku. Telefon, televizi nebo tablet ideálně nahraďte knihou, která vám pomůže usnout. Pokud však patříte k nočním sovám a bez elektroniky se neobejdete, pořiďte si speciální brýle blokující modré světlo.

Jak na kvalitní spánek?
Místo sledování televize si před spaním čtěte.

Na noc se nepřejídejte, ale nebuďte ani hladoví

Jídlo má bezesporu velký vliv na to, jak se během dne cítíme a také na to, jak usínáme. Před spaním byste se měli vyvarovat konzumace velkého množství tučných jídel a jídel bohatých na sacharidy. Výzkumy ukazují, že lidé, kteří spí kratší dobu, přijímají více energie ze sacharidů a tuků.

Chodit spát byste však neměli ani hladoví, i hlad vám totiž může bránit v usnutí. Z výzkumů vyplynulo, že lidé, kteří spí v noci kratší dobu, nekonzumují dostatečné množství živin, jako je vitamín A, C, D, E a K.

Vyhněte se alkoholu a kofeinu

Nikoho z nás ani nepřekvapí, že večerní káva, případně černý nebo zelený čaj, může být důvodem, proč v noci neusneme. Výzkumy došly k závěru, že požití kofeinu do 6 hodin před spaním může narušit kvalitu spánku.

Vyhnout byste se měli i alkoholu. Lidé, kteří pijí alkohol, častěji trpí spánkovou apnoe. Výzkum navíc ukázal, že muži, kteří před spaním vypijí dva alkoholické nápoje, mohou zaznamenat 39% snížení kvality spánku.

Vyvarujte se intenzivnímu cvičení

I když je pravidelné cvičení pro naše tělo i pro kvalitu spánku velmi důležité, před spaním byste se měli vyhnout intenzivnímu cvičení. Vysoce intenzivní cvičení prováděné dvě až čtyři hodiny před spaním totiž prokazatelně narušuje spánek u zdravých osob.

Připravte na spánek svou ložnici

Pro kvalitu spánku je důležité nejen to, co děláme před spaním, ale také to, kde spíme. Ložnice by pro vás měla být místem klidu, odpočinku a nejvyššího možného komfortu. Co můžete udělat pro to, abyste měli ložnici, do které se budete každou noc těšit a která vás s troškou nadsázky ukolébá ke spánku?

  • Postel a matrace: Základem každé ložnice je kvalitní postel a matrace, která není ani příliš tvrdá ani příliš měkká a která má velikost, jež vám vyhovuje. Nesprávně zvolená matrace může mít za následek silné bolesti hlavy i zad a také časté noční probouzení. Rozhodně se proto vyplatí investovat do kvalitní matrace, která je základem kvalitního spánku.
  • Polštář a ložní prádlo: Ke každodenním bolestem hlavy může vést také nevhodně zvolený polštář. Svou roli, co se kvality spánku týče, hraje i ložní prádlo, které by mělo být ideálně vyrobené z přírodních materiálů.
  • Tma: Nejúčinnějším signálem pro náš cirkadiánní rytmus, který pomáhá regulovat spánek, je světlo. Snažte se docílit toho, aby byla v ložnici co možná největší tma, například použitím zatemňovacích závěsů.
  • Ticho: Vnější hluk může samozřejmě také vést k častému buzení. Pokud nemůžete zvuky zvenku ovlivnit, může vám pomoci zařízení vydávající bílý šum.
  • Vůně: Ke snadnějšímu usínání může vést i správně zvolená vůně. Podle studií mohou spánek podpořit esenciální oleje, například levandulový olej.
  • Teplota: V ložnici je důležité zajistit optimální teplotu, která by se měla podle odborníků pohybovat mezi 16 až 18 stupni Celsia.
Luxusní designová postel
Kvalitní postel a matrace jsou základem zdravého spaní.

Jak usnout, když to stále nejde? Vyzkoušejte spánkové rituály

Co dělat, když nemůžete usnout, i když jste unavení? Existuje několik spánkových rituálů a postupů, které přispívají k rychlejšímu usnutí:

Meditace

Pro tělo je mnohem jednodušší usnout, když je v klidu. Přibližně 30 minut před spaním byste si proto měli dopřát relaxaci, například v podobě meditace.

Dechová cvičení

Velmi účinná jsou i dechová cvičení, vyzkoušet můžete například cvičení 4 – 7 – 8, které spočívá v tom, že se 4 sekundy nadechujete, 7 sekund zadržujete dech a vydechujete 8 sekund. Tímto tempem dýchejte, dokud neusnete.

Horká koupel

Jednou z cest, jak se příjemně uvolnit, je teplá koupel. Horká koupel hodinu až dvě před spaním podle vědeckých studií pomáhá dosáhnout lepší kvality spánku.

Mléko s medem a bylinné čaje

Věděli jste, že se v mléku nachází aminokyselina tryptofan, která podporuje regenerační procesy a spánek? Pozitivní účinky mléka můžete ještě podpořit lžící medu. Spánek podporuje také heřmánkový nebo meduňkový čaj.

Jak na nespavost
Zdroj infografiky: Vyspise.cz

Sdílet tento článek