blog
09.07.2021 ⦁ Výběr matrace

Matrace se zónami: co jsou zóny a kolik jich může být?

Mezi nejkvalitnější matrace na trhu patří ty, které jsou opatřeny tzv. zónováním. Díky rozdělení do určitého počtu zón dokáže matrace dokonale podepřít každou část vašeho těla tak, aby byla páteř v přirozené poloze. Poznejte další výhody zónových matrací. 

Co znamená, když se řekne zónová matrace

Zónové matrace se vyrábějí z několika materiálů, které mají různé tvrdosti. Díky tomu má matrace tvrdší a měkčí části. Každá tvrdost odpovídá požadavkům konkrétní části těla, kterou na matraci uléháte. Například bedra vyžadují větší oporu než ramena a kolena. Máte tedy jistotu, že více exponovaná místa se v místě větší zátěže brzy neproleží.

Zónové matrace se vyrábějí z různých materiálů. Patří mezi ně například latex, pěna, ale také sendvičové matrace nebo taštičkové matrace. Nezaměňujte pružinové a taštičkové matrace, jelikož pružinové není kvůli jejich konstrukci možné zónovat.

Kdo se na ní skvěle vyspí a kdo by na ní spát neměl?

Matrace se zónami je vhodná pro všechny, kteří spí na boku. Rovněž ji ocení všichni, kteří mají zdravotní problémy a trápí je bolesti zad nebo hlavy. Matrace může od bolesti pomoci, ale také může sloužit jako prevence proti těmto nepříjemnostem.

Zónové matrace se nedoporučují dětem do 150 cm. Děti totiž ještě nedosahují potřebné výšky a zóny by tedy nepodpíraly správné partie těla. Pro tyto děti jsou nejlepším řešením matrace jednozónové, tedy matrace s jednou tuhostí po celé ploše.

Kolika zónami může být matrace opatřená

Obecně platí, že čím víc zón matrace má, tím lépe. Díky více zónám dokáže matrace maximálně odpovídat požadavkům vašeho těla, což vám přinese kvalitnější, zdravější a pohodlnější spánek. Zóny jsou vyjádřením toho, jak matrace kopíruje anatomii vašeho těla. Maximální počet zón je 7, minimální 3.

Je dobré vědět, že největší zátěž je v oblasti kyčlí. Vyšší oporu však potřebuje také šíje, záda a chodidla. Naopak měkčí materiál je vhodný pro oblasti ramen a lýtek.

  • Matrace se 3 zónami – 3 zóny znamenají, že pod těžištěm těla je matrace nejpevnější, zbytek je měkčí.
  • Matrace s 5 zónami – tužší část matrace najdete nejen ve středu těla, ale také v oblasti ramen a kolenou.
  • Matrace se 7 zónami – nejkvalitnější matrace, které mají ložnou plochu rozdělenou celkem do 7 zón.

Popis matrace se 7 zónami

Jaké zóny najdete u nejkvalitnějších matrací?

  • Zóna 1 – podporuje oblasti hlavy a krční páteře, aby se předešlo jejich bolestem.
  • Zóna 2 – oblast ramen je měkčí, díky čemuž se do ní ramena při spánku na boku příjemně zaboří.
  • Zóna 3 – bederní oblast se významně podílí na dostatečné opoře páteře. Zabraňuje jejímu prohnutí, což by se jinak projevilo ztuhlostí a bolestí. Zhruba 40 % tělesné hmotnosti člověka leží během spánku právě v této oblasti. Proto musí být nejpevnější.
  • Zóna 4 – v oblasti pánve se boky jemně ponoří do matrace, čímž dochází k uvolnění a vyrovnání páteře.
  • Zóna 5 – zóna kolen má podobnou tuhost jako bederní zóna a dokáže zmírnit bolest kloubů.
  • Zóna 6 – oblast spodních nohou neboli lýtek má stejnou tuhost jako zóna pro oblast ramen. Poskytuje úlevu unaveným nohám.
  • Zóna 7 – zóna chodidel a kotníků svou tuhostí odpovídá zóně pro oblast hlavy a krku.


Obrázek: Sedmizónová matrace s potahem obsahujícím přírodní bambus. 

Jaké zónové matrace najdete v nabídce Materasso?

V naší nabídce najdete několik matrací se zónami, které disponují 7 zónami pro maximální pohodlí. Každá z nich má navíc různé vlastnosti, jež ji předurčují třeba pro alergiky, seniory a další skupiny spáčů se specifickými požadavky.

GREENGEL bio-ex

Jedná se o matraci, jejíž jádro tvoří taštičkové pružiny. Je vhodná pro spáče s hmotností do 135 kg. Matrace má dvě strany, jednu tužší a druhou měkčí. Dvojí tuhosti je dosaženo díky použití dvou různých pěn. Měkčí strana je vyrobena z pěn GREENGEL a NIHTFLY, tvrdší z antibakteriální SANITIZED. Díky taštičkovým pružinám je zajištěna skvělá cirkulace vzduchu. Tato antialergická matrace je vhodná pro alergiky a osoby, které trápí potíže s bolestí kříže.


Obrázek: Matrace s dvojí tuhostí. 

Potah matrace Algua obsahuje mikrokapsle s výtažky z mořské řasy spirulina. Řasy jsou bohaté na přírodní minerály, vitamíny, aminokyseliny, mastné kyseliny, betakartoen, železo a množství antioxidantů a proteinů. Během spánku se tyto látky uvolňují a blahodárně působí na pokožku.

PRIMÁTOR Bio-ex T3

Jádro matrace PRIMÁTOR BIO-ex T3 tvoří taštičkové pružiny, které poskytují optimální podporu hlavě, ramenům, trupu, bokům a nohám. Můžete se tak spolehnout na nejvhodnější oporu páteře. Vzdušnost matrace zajišťuje roznášecí vrstva z přírodního materiálu Seacell spolu s použitím 7zónové desky z HR studené pěny, která je 4 cm vysoká. Pro své vlastnosti je matrace vhodná pro alergiky a spáče, které trápí pocení či bolest kříže.

Antialergická matrace je opatřena bambusovým potahem Bamboo, který má atraktivní design a je příjemný na dotek. Splňuje veškeré požadavky na hygienický a antialergický potah, který je zároveň ošetřen proti roztočům. Potah je možné prát na 60 °C. Nosnost matrace činí 110 kg.

GREENGEL Senior

Již podle názvu poznáte, že je matrace vhodná pro seniory do hmotnosti 135 kg. Disponuje totiž speciálně zpevněným bokem pro snazší vstávání z postele. Jádro matrace je tvořeno taštičkovými pružinami, pěnovými deskami GREENGEL a NIHTFLY a antibakteriální pěnou SANITIZED. Matrace má dvě tuhosti, přičemž tužší je strana s antibakteriální pěnou. Ocení ji všichni, kteří mají problémy s bolestí kříže.


Obrázek: Matrace se zesíleným bokem pro seniory. 

Matrace je vhodná na pevný podklad, kterým může být deska nebo latě. Potah matrace je pratelný na 60 °C a je obohacený o mikrokapsle obsahující výtažky z mořské řasy spirulina. Tyto řasy obsahují vitamíny, minerály, betakaroten, mastné kyseliny, aminokyseliny, antioxidanty, proteiny a železo, které se během spánku uvolňují a pečují o pokožku.

Primátor Bio-ex T4

Matrace s nosností do 130 kg a výškou 22 cm je vyrobená z taštičkových pružin, které doplňuje vrstva komfortní HR studené pěny s výškou 4 cm. O maximální vzdušnost se stará kombinace studené pěny a roznášecí vrstvy z přírodního materiálu Seacell. Sedm zón poskytuje optimální podporu pro hlavu, ramena, trup, boky a nohy. Oblíbí si ji alergici i ti, kteří trpí bolestmi v kříži a pocením.

Potah matrace Bamboo obsahuje příměs přírodního bambusového vlákna a splňuje veškeré požadavky na hygienický a antialergický potah. Matrace je díky ošetření potahu proti roztočům antibakteriální.

Dopřejte si při spánku to nejluxusnější. Matrace s dostatečným počtem zón zajistí vaší páteři potřebnou oporu a vám kvalitní spánek.
 

Publikováno 09.07.2021
I ty se chces pořádně vyspat? Podívej se na naše matrace