Proč byste v manželské posteli měli mít partnerské matrace?

  • 5 minut čtení
Proč byste v manželské posteli měli mít partnerské matrace?
26 Dub

Spánek je přirozený proces, během kterého se našeho tělo regeneruje. Proto je důležité, aby byl co nejkvalitnější. Na kvalitě spánku se mimo jiné podepisuje také matrace. Někdo preferuje spaní na tvrdším, někdo na měkčím. Jenže jak vyřešit spaní v manželské posteli, když mají muž i žena jiné nároky na tvrdost matrace?

Partnerská matrace není to samé jako manželská matrace

Častým omylem je, že se pojem partnerská matrace zaměňuje s pojmem manželská matrace. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Manželská matrace

Manželská matrace má obvykle rozměry 180 × 200 cm. Jedná se o celistvou matraci, která má po celé spací ploše jednu tuhost. Právě zmiňovaná tuhost však nemusí vyhovovat jednomu z nocležníků. Matrace se vybírají nejen podle velikosti postele, ale především podle individuálních požadavků spáče. Je nutné zohlednit hmotnost spáče, preferovanou polohu spaní, zdravotní obtíže i požadovanou tuhost. Jen zřídkakdy mají manželé stejnou hmotnost a shodnou se na stejné tuhosti. Obvykle musí jeden z nich udělat ústupek. Jedinci, kteří mají lehké spaní, ucítí každý pohyb partnera, což může narušovat klidný spánek. Na druhou stranu se jedná o celistvou matraci bez mezery uprostřed, což ocení partneři, kteří se k sobě rádi tulí nebo spí v posteli s dětmi.

  • + bez mezery uprostřed,
  • + pohodlné v případě, že v posteli s rodiči spí i dítě,
  • – pouze jedna tuhost,
  • – obtížnější manipulace při čištění, otáčení nebo stěhování matrace,
  • – pohyb jednoho partnera se přenáší na polovinu matrace druhého partnera,
  • – není vhodná na polohovatelné rošty.

Partnerská matrace

Partnerské matrace jsou charakteristické tím, že mají stejnou výšku, což znamená, že pokud je uložíte do rámu postele, vytvoří celistvou plochu, i když s mezerou uprostřed. Výhodou matrací pro pár je dvojí tuhost. Každá matrace má jednu stranu tužší a jednu měkčí. Muž i žena si tedy mohou vybrat takovou tuhost, která nejlépe odpovídá jejich požadavkům. Muži obecně volí spíše tvrdší tuhost na spaní než ženy. Je to dáno fyziologicky, stavbou těla, ale také rozdílnou hmotností či výškou. Pokud u nocležníka dojde ke změně hmotnosti nebo se objeví zdravotní problémy, není nic jednoduššího, než matraci otočit. Matrace pro dva se často nabízejí za výhodnou cenu, takže se nemusíte bát, že byste zaplatili více než za jednu velkou matraci.

Ortopedická matrace
Obrázek: Matrace s dvojí tuhostí.

Mezi další výhody matrací pro pár patří snadnější údržba a manipulace. Potah se většinou dá rozdělit na dvě poloviny, takže jej bez problémů vyperete i v běžné pračce. Navíc není problém matraci větrat či otáčet, jelikož má nižší hmotnost než jedna velká matrace. Matrace o rozměrech 90 × 200 cm může vážit zhruba 15–25 kg, zatímco manželská matrace i 50 kg. Matrace pro dva však nemusíte používat jen v manželské posteli. Své místo si najdou třeba i v pokoji pro hosty. Návštěva si bude moci zvolit takovou tuhost, která jí nejlépe vyhovuje. Dvojí tuhost ocení i děti.

  • + stejná výška,
  • + různá tuhost na každé straně,
  • + každý z partnerů má možnost volby,
  • + uplatnění najdou i v dětských postelích,
  • + snadná manipulace a čištění,
  • + použití i na polohovatelných roštech,
  • – mezera uprostřed.

Jak vyzrát na mezeru mezi matracemi?

Mezi nevýhody dvou vedle sebe ležících matrací patří mezera, která mezi nimi vzniká. Kvůli tomu mohou matrace z postele sjíždět. Naštěstí má tento problém hned několik jednoduchých řešení.

  1. Postel by měla mít dostatečně vysoké bočnice, do kterých se matrace zapustí, alespoň ze 2/3 své výšky. Díky tomu se nebudou matrace rozjíždět.
  2. Přes matrace můžete položit velký pěnový topper či chránič, který díky přichycení v rozích bude matrace držet u sebe a překryje mezeru.
  3. Mezi matrace můžete vložit jednoduché přemostění, které se většinou vyrábí z PUR pěny, a tak se přizpůsobí každé matraci.
  4. Pořiďte si velký potah, do kterého obě matrace vložíte.

Ideální řešení pro partnery s velkým váhovým rozdílem

Partnerská matrace rovněž vyřeší problém u partnerů, mezi kterými je velký váhový rozdíl. Díky tomu, že má každá strana matrace jinou tuhost, bude se skvěle spát nejen těžšímu, ale také lehčímu partnerovi. Navíc pohyb těžšího partnera nebude obtěžovat toho druhého. Nešvarem jedné velké manželské matrace je především to, že přenáší pohyb, což může být pro lehčího spáče obtěžující. Navíc je zde velká pravděpodobnost, že se lehčí z partnerů bude „kutálet“ na stranu s větším zatížením.

Partnerská matrace
Obrázek: Velký váhový rozdíl nebude při spaní na partnerských matracích problém.

Část velké společné matrace, na které spí osoba s vyšší hmotností, se navíc rychleji proleží. Proto budete muset pořídit matraci novou, a to i přesto, že polovina s menší zátěží bude zcela v pořádku. U partnerských matrací přitom stačí vyměnit pouze jednu matraci nebo ji otočit na druhou stranu. Dvě matrace pro pár tak výrazně ušetří váš rodinný rozpočet.

Spánkem strávíte třetinu života. Nedělejte v něm kompromisy a spěte na matraci, která bude dokonale odpovídat vašim požadavkům.

Sdílet tento článek