blog
21.12.2022

Velký průvodce výběrem peřin, přikrývek a polštářů

Asi nám dáte za pravdu, že spánek má obrovský vliv na to, jak se cítíme během celého dne. Jak se vyspat co nejlépe? Zaměřte se na všechny faktory, které kvalitu spánku ovlivňují. Jedním z nich je i výběr peřiny a polštáře, který má na náš spánek větší dopad, než by se mohlo na první pohled zdát. Podle čeho kvalitní peřinu či přikrývku a polštář vybírat?

Jak vybrat přikrývku

V první řadě se blíže podíváme na to, na základě čeho vybrat peřinu. Při výběru peřiny či přikrývky je zásadní zejména její rozměr a materiál, ze kterého je vyrobena. Vybírejte i podle toho, do jakého ročního období má být určená a opomíjet byste neměli ani gramáž.

Jaký rozměr přikrývky zvolit?

Standardní rozměr peřiny pro jednoho je nejčastěji 140 x 200 cm. Pokud je pro vás tato délka příliš krátká, můžete zvolit prodlouženou přikrývku 140 x 220 cm

Někteří lidé rádi sdílí peřinu se svým protějškem. Standardní rozměr peřiny pro dva bývá 220 x 210 cm nebo 200 x 220 cm. Pro děti jsou určeny peřiny s rozměrem 110 x 80 cm nebo 130 x 90 cm. Malé peřinky s rozměry 40 x 50 cm jsou pak vhodné pro nejmenší děti do kočárků. Někteří výrobci samozřejmě nabízejí také přikrývky v netypických rozměrech, v tomto případě je však potřeba koupit i nové povlečení, které rozměru přikrývky odpovídá.

Rozhodující je materiál

Stejně tak jako existuje hned několik rozměrů přikrývek, existuje i několik materiálů, ze kterého mohou být peřiny a přikrývky vyrobené. Je jen na vás, zda dáte přednost přírodnímu nebo syntetickému materiálu. 

Oblíbené jsou například přikrývky z peří, jejichž výhodou je hřejivost, dlouhá životnost i skvělé izolační vlastnosti. Asi nejoblíbenějším materiálem je však v současnosti duté vlákno - Hollow Fill. Přikrývky a peřiny z dutého vlákna také nabízejí dlouhou životnost, a navíc jsou velmi lehké, hřejivé a jsou spojené s velmi jednoduchou údržbou. Setkat se můžete také s mikrovláknem. Lůžkoviny z mikrovlákna jsou opět velice lehké a mají skvělé termoregulační vlastnosti. Méně obvyklé jsou pak vlněné a hedvábné výplně. Výhodou vlněných výplní je, že v zimě hřejí a v létě chladí. Hedvábné výplně ocení zejména lidé, kteří se v noci hodně potí, vynikají totiž mimořádnou savostí.

I materiál potahů hraje roli

Když se řekne materiál přikrývky, řadě lidí se vybaví její výplň, pozornost si však bezesporu zaslouží i materiál potahů. Řada firem nabízí potahy, jež se vyznačují výjimečnými vlastnostmi. Potahová látka peřin, přikrývek i polštářů může být například z bavlny, ale také třeba z mikrovlákna s aloe vera, které se vyznačuje antibakteriálními účinky a přispívá k péči o pokožku.

Volba přikrývky podle ročního období

Ne všechny přikrývky a peřiny jsou vhodné do všech čtyř ročních období. K dostání jsou jak lehké přikrývky na léto, tak i teplé zimní peřiny. Zvolit však můžete i univerzální přikrývky vhodné na celoroční použití. Někteří výrobci přikrývky označují čísly od 1 do 5, která udávají stupeň hřejivosti. Pod stupněm 1 najdete lehké přikrývky ideální na léto, 5. stupeň je vhodný zejména pro zimomřivé typy do zimních měsíců.


Přikrývky a peřiny vybírejte podle ročního období. 

Co říká o peřině či přikrývce gramáž?

Kromě stupňů hřejivosti je důležitým údajem i gramáž přikrývky. Ne vždy totiž platí, že čím je přikrývka tlustší, tím je hřejivější. Hřejivost poznáte podle hustoty použitých vláken. Ta je udávaná v gramech na metr čtvereční. Pokud hledáte přikrývku do teplých dnů, volte letní peřiny s gramáží pod 300 g/m2. Na přechodné období jsou vhodné přikrývky s gramáží okolo 350 g/m2 a v zimním období vás zahřejí přikrývky a peřiny s gramáží cca 400 g/m2.

Jak vybrat polštář

Chcete se ráno probouzet perfektně odpočatí a bez bolesti hlavy a krční páteře? Pak byste si měli posvítit i na výběr kvalitního polštáře. Odborníci se totiž shodují na tom, že nesprávný polštář může vést jak k bolestem hlavy, tak i k nespavosti a k nepříjemným blokádám páteře. Polštář byste měli volit zejména podle materiálu a tvaru.

Materiál polštáře

Výplň polštářů opět může být jak přírodní, tak i syntetická. Přírodním materiálům vévodí peří, které má sice několik výhod, ale zároveň je spojené i s nevýhodami. Péřové polštáře jsou příjemně měkké a zároveň pevné, zásadní nevýhodou je ale to, že se v nich často množí roztoči. 

Mezi syntetické výplně patří duté vlákno a paměťová pěna. Duté vlákno je velmi lehké, vzdušné, má skvělé izolační vlastnosti, dobře drží tvar a je spojené se snadnou údržbou. Skvělé vlastnosti jsou spojeny i s paměťovou pěnou. Ta se dokonale přizpůsobí hmotnosti a tvaru hlavy a krku a zajistí správnou polohu při spánku. Kromě toho díky své tuhosti a vzduchotěsnosti vytváří nevhodné prostředí pro roztoče, takže je polštář z paměťové pěny vhodný i pro alergiky. Pyšní se i dlouhou životností.

Tvar polštáře

Tvar polštáře byste měli vždy vybírat s ohledem na to, v jaké poloze nejčastěji spíte a podle délky vašeho krku. Při spaní na zádech jsou vhodnější polštáře s vyšší a pevnější výplní, naopak pokud dáváte přednost spaní na břiše, měli byste se poohlédnout po nižších polštářích s měkčí výplní. Velmi oblíbené jsou anatomicky tvarované neboli ortopedické polštáře, jež mají obvykle tvar dvojité vlnovky a jsou vhodné jak pro ty, kteří spí rádi na zádech, tak i pro ty, kteří spí nejčastěji na boku.

Proč vsadit na anatomický polštář?

Pokud chcete mít jistotu, že je vaše krční páteř při spánku ve správné poloze, doporučujeme anatomické zdravotní polštáře. Anatomické polštáře bývají vyrobené z paměťové pěny, která je citlivá na teplotu i tlak. Ve chvíli, kdy tedy položíte hlavu na polštář, polštář se vytvaruje podle tvaru a tlaku hlavy a krku tak, aby došlo k dokonalému uvolnění šíjových a ramenních svalů.


Ortopedický polštář Termopur. 

Výběr peřiny a polštáře pro alergiky

Samostatnou kapitolou je výběr polštáře a peřiny pro alergiky, který je obzvláště důležitý. Častým důvodem toho, proč se alergikům v noci špatně spí a mají ucpané dýchací cesty, je přítomnost alergenu v ložnici, ať už se jedná o prachové roztoče, pyly, alergeny z domácích mazlíčků nebo plísně. 
Aby se množství alergenů v ložnici eliminovalo, je třeba nejen pravidelný úklid a větrání, ale také správný výběr postele, matrace, lůžkovin a ložního prádla. Pro alergiky jsou vhodnou volbou přikrývky a polštáře z umělého materiálu. Setkat se můžete i se speciálními hypoalergenními polštáři a antialergickými peřinami.

Peřiny a polštáře pro děti 

Pečlivý výběr by měl být samozřejmě spojený také s dětskými peřinkami a polštáři do postýlky, které mají svá specifika. Co se týče rozměrů peřiny do postýlky, standardně se setkáte s rozměrem 110 x 80 cm nebo 130 x 90 cm. Gramáž přikrývky by se měla ideálně pohybovat okolo 450 g/m2. A materiál? Zvolte takový, který nedráždí citlivou dětskou pokožku

Jak vybrat dětský polštář? V první řadě je třeba říci, že zhruba do 18 měsíců děti polštář nepotřebují. Používat ho mohou zhruba od 1,5 roku, ale není nutností. Pokud se pro polštář pro miminko rozhodnete, zásadní je, aby byl nízký, nemělo by totiž docházet k nadměrnému ohnutí krční páteře. Rozměry polštářů pro děti jsou běžně od 40 x 60 cm do 70 x 90 cm.

Vzhledem k tomu, že lůžkoviny prokazatelně ovlivňují kvalitu spánku, neváhejte investovat do prémiových materiálů, které se vám odvděčí nepřekonatelnými vlastnostmi. 

Publikováno 21.12.2022
I ty se chces pořádně vyspat? Podívej se na naše matrace