blog
18.03.2024

Top barvy do ložnice, které v roce 2024 doporučují samotní designéři

Ať už se chystáte kompletně zařizovat novou ložnici, nebo jen hledáte inspiraci pro její oživení, měli byste vědět, jaké barvy a designové prvky hýbou ložnicovým světem v roce 2024. Pamatujte ale také na to, že nejdůležitější je, aby ložnice působila teplým a přívětivým dojmem. Pro zdravý spánek je taková atmosféra nejdůležitější.

5 trendy barev do ložnice pro letošní rok

Přestože designéři diktují, které barvy jsou aktuálně nejpopulárnější, nevyplatí se slepě následovat pouze jejich doporučení. Nezapomeňte také na praktickou stránku věci. Výběr vhodných barev do ložnice se pojí:

  • s orientací ložnice na světovou stranu,
  • s množstvím denního světla,
  • s velikostí pokoje.

I když vám budou designéři tvrdit, že indigo a tmavě modrá hraje prim, je dost pravděpodobné, že prostorově střídmou ložnici ještě zmenší a promění ji na tmavou jeskyni, ve které se nebudete cítit příjemně. Nezapomeňte, že doporučené barvy se nemusí v ložnici objevit jen jako výmalba. Používejte je rozumně, třeba na doplňcích, menších plochách nebo nábytku.

Jaká barva do ložnice bude trendy v roce 2024? Rozhodně nebude jen jedna. Společným jmenovatelem ale budou spíše tlumenější barvy, nostalgie, spojení s přírodou.

1. Zelená ve dvou nejoblíbenějších odstínech

Zelená barva je v ložnicích klasikou. Má všechny vlastnosti, které podporují zdravý odpočinek:

  • vyvolává pocit klidu,
  • večer pomáhá s usínáním,
  • ráno vás nabije energií.

V letošním roce zelené dominují 2 odstíny:

  1. Bledě zelená – klasická barva, která nejvíce odkazuje k přírodě. Jde o nadčasový a všestranný odstín. Má uklidňující náboj. Díky ní cítíte bezpečí a mír. Při pohledu na ni máte pocit, jakoby vás obklopovala panensky čistá příroda.
  2. Šalvějová – odstín zelené, který se pojí s pohodlím a klidem. Přemosťuje interiér a exteriér. Evokuje vám přítomnost zdraví prospěšných a léčivých bylinek. Pokud by na vás působila příliš studeně, může se objevit na doplňcích. Jedinečnost do ložnice vnese například postel čalouněná v šalvějovém odstínu. I ten najdete v nabídce Materasso. Šalvějová je jemná barva, kterou jednoduše sladíte se stávajícími barvami ložnice. Perfektně ji doplní boucle koberec, vaflový přehoz a ratanový nábytek.

2. Neutrální tóny

Neutrální barvy jsou nadčasové a nikdy nevyjdou z módy. Ložnice v neutrálních tónech působí jemným a uklidňujícím nádechem. Tato paleta barev vnáší do interiéru pocit tepla, eleganci a přirozenost. Inspiruje se přírodou. V popředí stojí krémovější barvy. Najdete zde například béžovou, která je podle starého učení feng shui nejvhodnější barvou do ložnice. Je charakteristická pro element země, vyvolává pocit stability a je daleko osobitější než sterilní bílá.

Neutrální tóny se nejlépe kombinují s přírodními prvky a pestrou paletou textur. Například pod postelí může ležet měkký koberec a okna mohou zdobit průsvitné závěsy. Skvěle si porozumí s dřeveným nábytkem, například s nočními stolky. Pokud toužíte po kontrastu, zkombinuje neutrální odstíny se studenými barvami, mezi které patří třeba světlá šedá nebo jemná zelená.

Luxusní postel s čalouněným čelem
Obrázek: Béžová je podle feng shui nejlepší barvou do ložnice.

3. Půlnoční modrá

Klidná tmavě modrá barva se v ložnicích objevuje řadu let a nic na tom nemění ani rok 2024. Tato barva vás dokáže uklidnit, sníží váš tep a připraví vás na spánek.

Půlnoční modrá je inspirovaná hloubkou oceánů i sametem noční oblohy. Do ložnice přináší klid a pohodu. Do půlnoční modré můžete bez obav zahalit celou ložnici. Dejte si ale pozor, aby pak nepůsobila depresivním dojmem. Rozhodně vezměte v úvahu velikost ložnice, množství světla a orientaci podle světových stran.

Pokud vám nevyhovuje kompletně tmavě modrá ložnice, může se tato barva objevit pouze na čalounění postele, která je velkou dominantou tohoto pokoje. Oblíbená je i na doplňcích, třeba na polštářích, přehozech, běhounech nebo závěsech. Kontrastním prvkem se pro tmavě modrou stane bílá barva nebo květinová tapeta.

4. Pozitivní žlutá

Žlutá je nejžhavějším letošním ložnicovým trendem. Pozvedá náladu, hřeje, přináší energii, sebevědomí a optimismus, a to zejména do malých a tmavých ložnic. Pokud by pro vás byl tento odstín příliš nabuzující, zkombinujte ho s chladnými a uklidňujícími barvami, mezi které patří tlumená modrá nebo šedá.

Kromě jasně žlutých barev, které odpovídají petrklíčům nebo citronům, je ideální volbou tón okrové. Žlutá barva by měla zvýraznit jiné barvy, ale rozhodně by neměla přebít všechno ostatní. Práce s ní vyžaduje sofistikovanost.

5. Vínově červená

Tento výběr designérů může mnohé šokovat. Obecně se červená barva považuje za agresivní a rozhodně ne uklidňující barvu. Záleží ale na odstínu. V malé míře váš klidný spánek neohrozí. Je dobrou volbou pro všechny, kteří ráno brzo vstávají. Zlepšuje totiž náladu. Červenou můžete do ložnice propašovat třeba v podobě čalouněného křesla nebo povlečení. Do ložnice se nejvíce hodí tmavý odstín červené. Jestliže máte v ložnici krb, zvolte šarlatově červenou.

Designová čalouněná postel
Obrázek: Červená barva dodá energii všem, kteří ráno brzo vstávají.

Pracujte s barvami jako opravdoví designéři

Pracovat s barvami chce zkušenosti, smysl pro detail a vytříbený cit. Naštěstí existuje „tahák“, který vám pomůže správně zkombinovat barvy. Používají ho i profesionální designéři. Řídí se schématem 60–30–10. Jak ho chápat?

  • 60 % - největší prostor náleží dominantní barvě. Měla by se objevit na 60 % místnosti. Jde o největší plochy: stěny a podlahu. Jde o barvy, které jsou světlé, neutrální a pastelové.
  • 30 % - sekundární barva by měla tvořit 30 % barevného schématu. Její odstín by měl ladit s dominantní barvou, ale zároveň by se od ní měl dostatečně odlišovat. Sekundární barva se objevuje na větším nábytku, například na postelích a čalouněném nábytku (lavice, podnožky, křesla).
  • 10 % - nejmenší podíl má doplňková barva, protože je ze všech nejvýraznější. Obvykle se jedná o kontrastní tón, který na sebe strhává pozornost. V kontrastní barvě může být povlečení, přehozy, polštářky, umělecké předměty, koberec a další bytový textil.

Designové vychytávky pro rok 2024

Chcete ozvláštnit ložnici i jinak než barvami? Inspirujte se designovými vychytávkami.

Strop jako pátá stěna

V roce 2024 se o slovo přihlásí také stropy, které budou tvořit pátou stěnou. Až dosud se stropy většinou malovaly chladnou bílou barvou. Letos vám designéři radí, abyste se nebáli a strop bez obav vymalovali výraznou barvou. Vyberte třeba některou z těch, které v roce 2024 doporučují. Pokud se bojíte celý pokoj vymalovat tmavě modrou, může být její místo právě na stropě. Kromě malování se můžete pustit také do tapetování stropu. Trendy jsou tapety s květinovými a jinými nostalgickými motivy.

Výrazné čelo postele

Čalouněné postele s vysokými čely se posledních několik let těší velké oblibě. Patří totiž k těm nejpohodlnějším, na kterých můžete spát. V letošním roce budou stát v centru pozornosti opulentní čela, která dokážou oživit celou ložnici. Stanou se ústředním bodem.

Nejoblíbenější jsou kontrastně čalouněná čela, neobvyklé tvary, ale také originální zdobení. Vsaďte na geometrické obrazce nebo zpracování ve stylu art deco.

Čtenářský koutek

Ještě více pohodlí, klidu a harmonie do ložnice vnesete čtenářským koutkem. Jeho zařízení je snadné. Do rohu místnosti postavte čalouněné křeslo s podnožkou. Do jeho blízkosti umístěte stolek nebo regál s knihami. Nezapomeňte ani na čtecí lampu, abyste si při čtení v tmavším koutku nekazili oči.

Čalouněné křeslo s podnožkou
Obrázek: Čtenářský koutek ložnici zútulní.

Osvětlení z přírodních materiálů

V designu interiérového osvětlení budou převládat přírodní materiály, mezi které se řadí mušle, kameny, alabastr, juta, kůže nebo dřevo. Přírodní osvětlení je jedinečným pojítkem mezi interiérem a harmonickou přírodou.

Zařízení ložnice ve vaší režii

V Materasso vyrábíme ložnicový nábytek na míru. Vyrobíme vám přesně takový nábytek, který bude odpovídat nejen současným designovým trendům, ale zejména vašim požadavkům. U čalouněného nábytku si můžete vybrat ze stovek odstínů barev a struktur látek.

V nabídce máme desítky postelových čel, která budou ladit s jakýmkoliv interiérovým designem. Záleží jen na vás, zda máte ložnici zařízenou nebo ji budete zařizovat v:

  • industriálním,
  • vesnickém,
  • skandinávském,
  • francouzském,
  • boho,
  • minimalistickém,
  • futuristickém či jiném stylu.

Pro výrobu nočních stolků používáme přírodní materiály nebo jejich imitace. Ložnici můžete doplnit dřevěným masivním stolkem, ale také stolkem čalouněným nebo nočním stolkem s kamenným či betonovým vzhledem. U nožiček nábytku můžete vybírat z materiálů, jako je dřevo, kov nebo plast.

Při zařizování ložnice se spolehněte zejména na svůj instinkt. Zamyslete se, v jakých barvách a texturách se cítíte nejpohodlněji a v bezpečí. Taková ložnice totiž bude vaší malou oázou klidu.

Publikováno 18.03.2024
I ty se chces pořádně vyspat? Podívej se na naše matrace