blog
28.02.2024

Vše, co byste měli vědět, když vybíráte molitanovou matraci

Polyuretan neboli molitan patří mezi nejznámější pěny, které se používají pro výrobu matrací. Jeho výhodou je nízká hmotnost a pořizovací cena. Sám o sobě ovšem není nejkvalitnějším materiálem, a proto se vyplatí sáhnout po matraci, která kombinuje molitan s dalšími výrobními materiály, jež dodají matraci potřebné vlastnosti.

Molitan jako obchodní označení PUR pěny

Polyuretan je polymer, který v roce 1937 objevila výzkumná skupina sdružující se kolem Otty Bayera. V roce 1940 začala jeho průmyslová výroba, ale kvůli 2. světové válce a nedostatku surovin se trh s polyuretany vyvíjel velice pomalu. Až do konce 2. světové války se využívaly pouze pro vojenské účely, konkrétně pro konstrukce letadel. Od roku 1952 bylo dostatek všech potřebných materiálů, a tak se mohly polyuretany dále rozvíjet a vyvíjet.

Polyuretany se podle technologie výroby dělí na:

  • pěnové,
  • termoplastické.

Pěnový polyuretan může být měkký, nebo tuhý a na trhu ho najdete pod označením molitan a barex. Měkký pěnový molitan má bohaté využití. Používá se při výrobě nábytku, ale také jej najdete v interiéru automobilů. Tvrdé pěny se používají zejména pro výplně automobilových nástaveb a jako izolace ve stavebnictví.

Termoplastické polyuretany se používají při lisování, pro textilní elastické materiály nebo jako polyuretanová lepidla.

Co je to PUR pěna?

PUR pěna neboli molitan se vyrábí z polyolu (vícesytné alkoholy) a izokyanátu. Po přidání vody začne směs pěnit. Intenzita pěnění má vliv na konzistenci výsledné pěny. Podle konzistence se může PUR materiál používat jako montážní pěna ve stavebnictví, na podrážky bot nebo pro výrobu hadic či obalových materiálů. Pružná PUR pěna se používá pro výrobu matrací – molitanových matrací.

Molitanová matrace na míru
Obrázek: Polyuretan se využívá i ve stavebnictví.

Matrace, jejichž základ vychází z molitanu

Pružné PUR pěny se dělí na polyetherové a polyesterové. Polyesterové se používají v průmyslovém sektoru a polyetherové pro výrobu matrací. Polyetherové pěny mají totiž vyšší bodovou elasticitu a vyšší odolnost proti vlhku a teplu. Z molitanu se vyrábí nejen matrace, ale také například polštáře nebo podsedáky do pohovek.

Z polyetherových pěn se po přidání potřebných látek a směsí vyrábí také:

Díky přidaným látkám se mění vlastnosti molitanu.

Jak si vybrat kvalitní molitanovou matraci?

Vybíráte novou matraci? Pokud chcete spát na kvalitní a pohodlné molitanové matraci, vybírejte takovou, která je vyrobená z vysoce odolné komfortní pěny s hustotou nejméně 28 kg/m3. Právě hustota materiálu je jednou z klíčových vlastností, která se podepisuje na odolnosti a životnosti molitanu. Čím vyšší číslo, tím lépe. Pokud sáhnete po molitanové matraci s nízkou hustotou, počítejte, že se brzy proleží a bude na odpis. Její životnost se může klidně pohybovat jen kolem 1 roku.

Vývoj molitanu jde stále kupředu, takže materiál používaný v současných matracích je mnohem kvalitnější v porovnání s matracemi, na kterých jste pravděpodobně spali jako malí. Současné molitanové matrace jsou kvalitnější a mají lepší vlastnosti.

Druhy molitanových matrací

Molitanové matrace jsou k dostání v několika druzích provedení:

  1. Homogenní – homogenní molitanová matrace znamená, že je vyrobená z jediné vrstvy polyuretanové pěny. Jde o tzv. monoblok, který je ve všech směrech stejný. Patří mezi nejlevnější matrace na trhu, které nejsou zrovna nejkvalitnější.
  2. Sendvičové matrace – tvoří je několik vrstev PUR pěny s různou objemovou hustotou. Takové matrace mohou být oboustranné, což znamená, že mají z každé strany jinou tuhost. Řadí se mezi kvalitnější matrace.
  3. Kombinované – kromě PUR pěny se pro výrobu matrace používají i další materiály, například latexová, studená nebo líná pěna, ale také pružiny nebo kokosová deska. Díky kombinacím s dalšími pěnami a materiály získává molitanová matrace specifické vlastnosti a dokáže uspokojit nároky širokého spektra zákazníků. Takové matrace se obvykle neoznačují jako čistě molitanové.

Pro koho jsou molitanové matrace vhodné?

Molitanová matrace z monobloku se hodí jen pro občasné přespávání, například na chalupě. Chybu neuděláte ani v případě, že ji položíte do postele, ve které občas přespí návštěvy.

Sendvičové a kombinované matrace jsou vhodné na každodenní spaní. Své místo najdou v postelích pro studenty, pro osoby, které nemají výraznější problémy s opěrným aparátem nebo v postýlkách miminek.

U molitanové matrace do postýlky je nejoblíbenější kombinace kokosová deska a molitan, případně kokosová deska, molitan a kokosová deska. Molitan je obecně měkčím materiálem, a protože do dětských postýlek patří spíše tvrdší matrace, volí se kombinace s kokosovou deskou, která molitanové matraci pro miminko dodá potřebnou tuhost.

Zdravotní matrace na míru
Obrázek: Molitan kombinovaný s dalšími materiály.

Výhody a nevýhody molitanové matrace

Uvažujete o homogenní molitanové matraci? V tom případě se seznamte s jejími klady i zápory.

Klady:

  • cenově dostupná,
  • lehká (oceníte při manipulaci),
  • při vysoké hustotě dobrá elasticita materiálu.

Zápory:

  • kratší životnost v porovnání s jinými pěnami,
  • nová matrace může uvolňovat nepříjemný zápach,
  • zadržování tepla (nedostatečná cirkulace vzduchu),
  • nese pohyb, proto se nehodí jako manželská matrace.

Porovnání molitanové pěny s dalšími matracovými pěnami

Jak si stojí molitanové matrace v porovnání s matracemi z paměťové, latexové a studené pěny?

Molitanová matrace vs. matrace z paměťové pěny

Základem paměťové pěny je polyuretanová pěna, která navíc obsahuje sloučeniny, jež jí propůjčují specifické vlastnosti. Oproti molitanové matraci, která má neměnnou tuhost, se tuhost paměťové pěny mění v závislosti na teplotě lidského těla. Proto skvěle odpovídá nárokům na pohodlný spánek lidí, kteří mají potíže s klouby. Při spaní tělo spáče jakoby obejme. 

V molitanové matraci se spáč „nepropadne“ tak hluboko do matrace. Oproti molitanové matraci je matrace z paměťové pěny prodyšnější. Matrace z paměťové pěny s vysokou hustotou mají delší životnost než matrace z molitanu.

Molitanová matrace vs. latexová pěna

Přírodní latex se získává ze stromu kaučukovníku. V porovnání s molitanem, který je ryze syntetický, má latex přírodní původ (pokud nemluvíme o syntetickém latexu). Jeho výroba je na rozdíl od výroby polyuretanu šetrná k životnímu prostředí. Latexová matrace je hypoalergenní, takže se v ní nedrží bakterie. Při zahřívání neměkne a spáč se do ní „neboří“ jako do paměťové pěny, což má latex a molitan společné. Velkým rozdílem mezi materiály je životnost, která je u latexu výrazně vyšší než u molitanu.

Molitanová matrace vs. matrace ze studené pěny

Tyto dvě matrace k sobě mají velice blízko. Stejně jako u paměťové pěny, i základ studené pěny vychází z polyuretanu. Studená pěna je ale díky přidání různých látek mnohem odolnější než molitan. Díky technologii zpracování má vyšší hustotu (mezi 30 až 50 kg/m3) a také je prodyšnější, protože má otevřenější strukturu. Proto se v ní spáči nepotí. Kromě toho, že je prodyšnější, také lépe odvádí vlhkost.

Základní rozměry molitanových matrací

Stejně jako jiné matrace, i ty molitanové jsou k dostání v nejběžnějších velikostech. Molitanová matrace o rozměrech 90 × 200 cm je vhodná pro klasické jednolůžko, pro menší jednolůžko se hodí rozměry 80 × 200 cm. Do většího jednolůžka můžete položit molitanovou matraci s rozměry 140 × 200 cm. Molitanové matrace do dětských postýlek mají obvykle rozměry 120 × 60 cm nebo 140 × 70 cm. V Materasso vám však dokážeme vyrobit také atypické molitanové matrace na míru nejrůznějších tvarů i rozměrů.

Pokud chcete matraci, která poskytuje páteři zdravou oporu, je prodyšná a dlouhou vám vydrží, sáhněte po molitanové matraci v sendvičovém nebo kombinovaném provedení.

Publikováno 28.02.2024
I ty se chces pořádně vyspat? Podívej se na naše matrace